Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Κλείνει προσωρινά για να μην ξανανοίξει η Παγανή στη Λέσβο

Print this post Κλείνει προσωρινά και για ενάμιση μήνα το Κέντρο Κράτησης της Παγανής αλλά, όπως φαίνεται, δεν θα ξανανοίξει. Από χθες οι μετανάστες που φτάνουν στη Λέσβο μεταφέρονται στο Κέντρο Κράτησης της Χίου, ενώ με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες της απελευθέρωσης των ατόμων που παραμένουν εκεί.

Οι αστυνομικοί υλοποιώντας απόφαση των συνδικαλιστικών τους φορέων -μετά τις καταγγελίες για ξυλοδαρμούς μεταναστών- αποχώρησαν από το Κέντρο, το οποίο φρουρούν πλέον μόνον εξωτερικά. Μαζί με τους αστυνομικούς, όμως, αποχώρησαν και οι υπάλληλοι της Νομαρχίας.
Οι θάλαμοι δεν είναι πλέον κλειδωμένοι και οι αλλοδαποί περιφέρονται στον αύλειο χώρο της Παγανής. Κάποιοι έχουν βγάλει τα στρώματά τους και κοιμούνται έξω θέλοντας ν' αποφύγουν την έντονη δυσοσμία που υπάρχει στους θαλάμους. Το φαγητό μοιράζεται από τα κάγκελα.
Με χθεσινή επιστολή του στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο νομάρχης Παύλος Βογιατζής ζήτησε την προσωρινή διακοπή λειτουργίας του Κέντρου Κράτησης στην Παγανή προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες επισκευαστικές εργασίες ώστε ο χώρος να μπορεί και πάλι να φιλοξενήσει μετανάστες. Ο αρχικός σχεδιασμός είναι να λειτουργήσει ξανά το κέντρο σε ενάμιση μήνα. Λόγω όμως και της δέσμευσης του υφυπουργού Σπύρου Βούγια να κλείσει οριστικά η Παγανή και να βρεθεί νέος χώρος φιλοξενίας των μεταναστών, όλοι λένε πως το προσωρινό κλείσιμο τελικά θα είναι οριστικό.