Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Νέα διαδικασία χορήγησης ασύλου

Print this post Η επιτάχυνση στην αξιολόγηση του αιτήματος πολιτικού ασύλου θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση των κέντρων υποδοχής λαθρομεταναστών, δήλωσε ο Σπ.Βούγιας. Ψάχνουν πού κατέληξαν τα κονδύλια της ΕΕ για σίτιση και φιλοξενία μεταναστών

Εξηγήσεις για τον τρόπο που απορροφήθηκαν κοινοτικά κονδύλια ύψους 2 εκατ. ευρώ που προορίζονταν για τη φύλαξη και σίτιση λαθρομεταναστών, θα ζητήσει ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας. «Εξετάζουμε πού πήγαν αυτά τα χρήματα, καθώς εντοπίζουμε μεγάλα προβλήματα στις υποδομές ή σε οφειλές που έχουν προκύψει από τη φροντίδα των μεταναστών», σημείωσε.


Στην πρώτη ενημερωτική επαφή με τους δημοσιογράφους ο κ. Βούγιας οριοθέτησε τους στόχους του υπουργείου, ιδιαίτερα στους δικούς του τομείς ευθύνης. «Υπάρχουν προβλήματα σοβαρά, καθώς παραλάβαμε μία Αστυνομία η οποία εργαζόταν σε διαφορετικό κλίμα απ' αυτό που ήταν σωστό και απ' αυτό που θέλουμε εμείς και υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα στους τομείς της μετανάστευσης, της ασφάλειας των πολιτών και ακόμα της οδικής ασφάλειας. Δεν θα τα κρύψουμε κάτω από το χαλί αλλά θα τα αντιμετωπίσουμε», σημείωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Η κυβέρνηση θα αλλάξει τον τρόπο χορήγησης πολιτικού ασύλου, αλλά και στις συνθήκες υποδοχής των λαθρομεταναστών. Οι διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου θα απλοποιηθούν και επιταχυνθούν ώστε οι λαθρομετανάστες να μην παραμένουν στοιβαγμένοι στα κέντρα υποδοχής, όπως ανέφερε.

Επιπλέον, η Ελλάδα θα επιδιώξει στην Ε.Ε την αλλαγή της Συνθήκης του Δουβλίνου 2 που προβλέπει ότι κάθε λαθρομετανάστης, εάν συλληφθεί, επιστρέφει στη χώρα όπου έχει καταγραφεί και θα πιέσει την Τουρκία να συμμετέχει ενεργά στην μείωση της εισροής μεταναστών στη χώρα μας.

Ο κ. Βούγιας σημείωσε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ο νόμος για το πανεπιστημιακό άσυλο, καθώς επαρκεί για την περιφρούρηση του ασύλου και παράλληλα δίνει τη δυνατότητα επέμβασης όταν στο χώρο των πανεπιστημίων τελούνται κακουργήματα.

Ο υφυπουργός τόνισε επίσης ότι θα αντιμετωπιστεί αυστηρά και το θέμα της βίας στα γήπεδα. «Χούλιγκαν και βάνδαλοι τέλος», τόνισε ο κ.Βούγιας. Αναφερόμενος στο θέμα των Εξαρχείων ο κ. Βούγιας είπε ότι «δεν θέλουμε να αλλάξουμε τον εναλλακτικό τρόπο ζωής στα Εξάρχεια, αλλά όμως εκεί υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα ασφάλειας της περιουσίας των πολιτών, καθώς σημειώνονται τέτοια εγκλήματα κατά της περιουσίας και υπάρχει και ένα ζήτημα κοινωνικής ειρήνης στην περιοχή».

Αντίστοιχη μέριμνα θα δοθεί και στα πρόστιμα που επιβάλλει η τροχαία, τα οποία θα γίνουν «πιο φιλικά και ανθρώπινα», καθώς είναι πάρα πολύ αυστηρά. Η αστυνόμευση θα είναι συστηματική και θα ενταθεί η προσπάθεια πρόληψης των τροχαίων.

Η εντολή της ΕΕ και ο στόχος του υπουργείου είναι να μειώνονται κατά 100 κάθε χρόνο οι θάνατοι από τροχαία δυστυχήματα, που σήμερα είναι σταθεροποιημένοι στους 1.600 το χρόνο, παρ' ότι έχει βελτιωθεί σημαντικά το οδικό δίκτυο και αυτό διότι οι θάνατοι σημειώνονται είτε στο επαρχιακό οδικό δίκτυο είτε μέσα στις πόλεις.

Παράλληλα, θα επιδιωχθεί η επιστροφή 3.000 αστυνομικών που ήταν αποσπασμένοι σε βουλευτές, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους.

Οι κατά τόπους Νομαρχίες θα απορροφήσουν όσους είχαν προσληφθεί ή ενταχθεί στην υπό κατάργηση Αγροφυλακή, διευκρίνισε ο κ.Βούγιας.

Σημειώνεται ότι μετά την αναχώρηση του κ.Βούγια από το Κέντρο Κράτησης Παγανής Μυτιλήνης, κατατέθηκε καταγγελία για ξυλοδαρμό 17χρονου κρατουμένου.

Σπύρος Κουντούρης
εφημερίδα Έθνος