Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Σε απεργία πείνας 15 Ιρανοί πρόσφυγες με αίτημα τη χορήγηση ασύλου

Print this post Αν και αναγνωρισμένοι πρόσφυγες από την Ύπατη Αρμοστείο του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), το ελληνικό κράτος αρνείται να τους χορηγήσει εδώ και ενάμιση χρόνο άσυλο. Για τον λόγο αυτό κατέφυγαν στο ύστατο μέσο αγώνα, εκείνο της απεργίας πείνας, ζητώντας τη χορήγηση ασύλου, αφού δεν μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα τους, όπου κινδυνεύει η ζωή τους.



Πρόκειται για 15 πρόσφυγες από το Ιράν, οι οποίοι από την περασμένη Δευτέρα έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας στα Προπύλαια. Οι ίδιοι είναι πρώην μέλη της οργάνωσης PMOI, που αντιμαχόταν το καθεστώς του Ιράν, και αδυνατούν να επιστρέψουν στη χώρα τους, καθώς κινδυνεύουν. Έχουν υποστεί βασανιστήρια σε μυστική φυλακή του Ιράκ, την οποία διοικούσαν οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις. Ύστερα από 5 χρόνια φυλάκιση, αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ κατόπιν η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες τους χορήγησε το ειδικό δελτίο πρόσφυγα, που βεβαιώνει ότι έχουν ανάγκη προστασίας.


Ωστόσο, η ελληνική διοίκηση τους χορήγησε τη γνωστή "ροζ κάρτα", την οποία δίνει σε όλους τους αιτούντες άσυλο, μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους.

Το μόνο που ζητούν, όπως γράφουν και στο κείμενο έναρξης της απεργίας τους, είναι "να εφαρμοστούν οι διεθνείς συνθήκες για τους πρόσφυγες και το ελληνικό κράτος να μας παρέχει όλα τα απαραίτητα έγγραφα (λευκή κάρτα, ταξιδιωτικά έγγραφα). Ζητούμε τη βοήθεια και την υποστήριξη ατόμων και οργανώσεων στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Ξεκινάμε απεργία πείνας από τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου, στα Προπύλαια, διαμαρτυρόμενοι ειρηνικά μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων μας".

Να σημειώσουμε ότι οι Ιρανοί δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν να μείνουν στην Ελλάδα, αλλά χρειάζονται τα έγγραφα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Ωστόσο, λόγω της γνωστής συνθήκης του Δουβλίνο II, η Ελλάδα χειρίζεται αποκλειστικά το αίτημά τους.

Την αλληλεγγύη του στον αγώνα των Ιρανών Προσφύγων εκφράζει το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών και καλεί την κυβέρνηση "να μεταβάλει την απαράδεκτη στάση της και να χορηγήσει επιτέλους άσυλο στους Ιρανούς πολιτικούς πρόσφυγες".

Μορφονιός Ν.
Εφημερίδα Αυγή