Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Εκθεση καταγγέλλει παράνομες απελάσεις

Print this post Εκθεση που κατηγορεί την Ελλάδα για παράνομες απελάσεις αλλοδαπών δημοσιοποιήθηκε χθες. Προϊόν συνεργασίας της Νορβηγικής Επιτροπής Ελσίνκι (NHC), του Νορβηγικού Οργανισμού για τους Αιτούντες Ασυλο (NOAS) και της ελληνικής οργάνωσης «ΑΙΤΗΜΑ» με τίτλο «Ανεπιθύμητοι άνθρωποι: παράνομες απελάσεις αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα». Οπως σημείωσε ο δικηγόρος κ. Σπύρος Ριζάκος «με την έκθεση στοιχειοθετούνται συστηματικές παράνομες απελάσεις στην περιοχή του Εβρου».

Σύμφωνα με την πρακτική που καταγγέλλεται, οι ελληνικές αρχές επαναπροωθούν στην Τουρκία άτομα, χωρίς να ακολουθείται η νόμιμη διαδικασία, όπως αυτή του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής. Συγχρόνως επαναπροωθούνται άνθρωποι που χρήζουν διεθνούς προστασίας - πρόσφυγες και άτομα που κινδυνεύουν να υποστούν βασανιστήρια αν επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους. Ο κ. Σίλο Ταράκου, εκ μέρους του NOAS, επέκρινε τη συμπεριφορά των ευρωπαϊκών κρατών διότι επιστρέφοντας τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα, που δεν είναι ασφαλής χώρα, παραβιάζουν τη σχετική σύμβαση.
Σειρά εκδηλώσεων πρόκειται να γίνει από τις οργανώσεις που συμμετέχουν στο «αντι-φόρουμ» ενάντια στο Παγκόσμιο Φόρουμ Μετανάστευσης και Ανάπτυξης που θα διεξαχθεί το πρώτο 4ήμερο του Νοεμβρίου στην Αθήνα. Η σύνοδος των Κινημάτων θα διεξαχθεί 1-3 Νοεμβρίου στην πρώην ΑΣΟΕΕ, ενώ μεγάλες διαδηλώσεις οργανώνονται στις 31 Οκτωβρίου και με ακτιβιστές απ’ όλο τον κόσμο στις 4 Νοεμβρίου. Στις 2 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συναυλία αλληλεγγύης στον Αγ. Παντελεήμονα.
Μαρια Δεληθαναση
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_23/10/2009_334535