Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2009

Δικαίωση αλλοδαπού για κακομεταχείριση στην Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Υπόθεση Ραφκ Ταμπές κατά Ελλάδας

Print this post Δικαίωση αλλοδαπού για κακομεταχείριση στην Ελλάδα -Από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Αναδημοσίευση από εφημερίδα "Καθημερινή" (26/11/09)

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάταν (ΕΔΑΔ) δικαίωσε με σημερινή απόφασή του τον Αφγανό Ραφκ Ταμπές, στην προσφυγή που είχε ασκήσει εναντίον της Ελλάδας στις 8 Φεβρουαρίου του 2007, «με βάση το άρθρο 34 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών».
Το πρόβλημα που υποσημειώνει το ΕΔΑΔ, είναι ότι δεν κατέστη δυνατόν να ενημερωθεί ο προσφεύγων, λόγω αγνώστου, σήμερα, διευθύνσεως.
Ο προσφεύγων έφθασε στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2006 χωρίς να διαθέτει άδεια παραμονής. Συνελήφθη για πρώτη φορά στις 24 Δεκεμβρίου του 2006 και ύστερα από 48ωρη κράτηση, καταδικάστηκε από ποινικό δικαστήριο της Θεσσαλονίκης για κατοχή πλαστών εγγράφων σε 40 ημέρες φυλάκισης με αναστολή. Συνελήφθη εκ νέου αμέσως μετά την απελευθέρωσή του, στις 28 Δεκεμβρίου και φυλακίστηκε προκειμένου να απελαθεί.
Στις 28 Μαρτίου του 2007 αποφυλακίστηκε διότι έληξε η προθεσμία των τριών μηνών που προβλέπει η νομοθεσία για την κράτηση των μεταναστών πριν από την απέλαση.

Στις 16 Απριλίου του 2007 ο προσφεύγων υπέβαλε αίτηση για πολιτικό άσυλο η οποία έχει παραμείνει αναπάντητη μέχρι σήμερα.

Κατά τη διάρκεια της κράτησής του ο Ραφκ Ταμπές οδηγήθηκε από τα συνοριακά κρατητήρια της Αστυνομίας στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης, στα ειδικά κρατητήρια για τους αλλοδαπούς στη Θεσσαλονίκη, η κατάσταση των οποίων περιγράφεται ως απαράδεκτη από υγιεινής και ανθρώπινης απόψεως.
Το ΕΔΑΔ δικαίωσε ομόφωνα τον Ραφκ Ταμπές και καταδικάζει την Ελλάδα για παραβίαση των άρθρων 3 (δίκαιη μεταχείριση) και των παραγράφων 1 και 4 του άρθρου 5 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το ελληνικό κράτος υποχρεούται να αποζημιώσει τον προσφεύγοντα, μέσα στο ερχόμενο τρίμηνο, με 8.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 3.500 ευρώ για τα έξοδα.

Απο diavat την Πέμπτη 26 Νοέμβριος 2009 - 22:40:29

για να διαβάσετε το κείμενο της απόφασης στα γαλλικά, πατήστε εδώ