Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη - Ελεύθερη επανείσοδος όλο το χρόνο για τους κατόχους μπλε βεβαιώσεων

Print this post Ελεύθερη επανείσοδος όλο το χρόνο για τους κατόχους μπλε βεβαιώσεων
Απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για την ελεύθερη επανείσοδο των νόμιμων μεταναστών καθόλη τη διάρκεια του δωδεκαμήνου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σήμερα, 4/11/2009, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με δήλωσή του ανακοίνωσε την απόφαση του Υπουργείου για την ελεύθερη επανείσοδο των νόμιμων μεταναστών καθόλη τη διάρκεια του δωδεκαμήνου.
Ειδικότερα, ο κ. Υπουργός δήλωσε τα εξής:

«Γνωρίζετε όλοι ότι τις ημέρες αυτές διεξάγεται στη χώρα μας το 3ο Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας και τα βλέμματα κυβερνητικών και μη οργανισμών.

Ήδη ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο πλαίσιο των πολιτικών μας για τη μετανάστευση με στόχο την τόνωση της συμμετοχής των μεταναστών στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή. Η αναβάθμιση άλλωστε της θέσης του μετανάστη στην ελληνική πραγματικότητα περνάει μέσα από αποφάσεις που αναβαθμίζουν την δυνατότητά του να κινείται και να ταξιδεύει ελεύθερα χωρίς να παρεμποδίζεται από την απρόσωπη ή συχνά άκαμπτη γραφειοκρατία.

Αυτός άλλωστε είναι ένας από τους στόχους που έχουμε διακηρύξει ως Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε λάβει μέχρι σήμερα μια σειρά από πρωτοβουλίες. Από την απόφαση για τη μη απέλαση των μεταναστών δεύτερης γενιάς για τυπικούς λόγους, μέχρι την απόφαση για το κλείσιμο της «Παγανής» πριν από μερικές μέρες.

Θέλω λοιπόν να ανακοινώσω σήμερα μία ακόμη πρωτοβουλία:

Ύστερα από αιτήματα πολλών μεταναστευτικών οργανώσεων, αλλά και του ίδιου του Υπουργείου Εσωτερικών για χορήγηση άδειας επανεισόδου στην Ελλάδα των κατόχων μπλε βεβαίωσης τύπου Α’, έτσι ώστε όλοι ανεξαιρέτως οι νόμιμοι μετανάστες να μπορέσουν να ταξιδέψουν στις χώρες καταγωγής τους την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποφάσισε να ανταποκριθεί στην υπαρκτή ανάγκη για ελεύθερη μετακίνηση των νόμιμων μεταναστών από και προς τη χώρα καταγωγής τους, καθ' όλη τη διάρκεια του 2010.

Η απόφαση αυτή αφορά σε πολλαπλές επανεισόδους στη χώρα.

ΜΕ την απόφασή μας αυτή δίνουμε τη δυνατότητα στους νόμιμους μετανάστες να ταξιδεύουν απρόσκοπτα στη χώρα τους για προσωπικούς, οικογενειακούς και θρησκευτικούς λόγους, όπως για παράδειγμα η μουσουλμανική γιορτή της 28ης Νοεμβρίου.

Ταυτόχρονα, επιθυμώ να σας ανακοινώσω ότι το υπουργείο θα εισηγηθεί την τροποποίηση του νόμου 3386/2005, σε συνεργασία πάντα με το Υπουργείο Εσωτερικών, έτσι ώστε ο πολίτης τρίτης χώρας, ο οποίος καταθέτει εμπρόθεσμα αίτηση ανανέωσης της άδειας διαμονής και λόγω γραφειοκρατικού κωλύματος έχει λάβει μονάχα τη μπλε βεβαίωση τύπου Α, να θεωρείται ότι έχει δικαίωμα εξόδου από τη χώρα για να επισκεφθεί την χώρα καταγωγής του καθώς και δικαίωμα επανεισόδου στη χώρα μας, έως ότου η Διοίκηση αποφανθεί επί του αιτήματός του».

Σημειώνεται ότι η ρύθμιση αυτή σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει τα λοιπά κράτη που εφαρμόζουν τη συνθήκη Σένγκεν και οι ενδιαφερόμενοι αλλοδαποί δεν θα έχουν το δικαίωμα διέλευσης ή διαμονής σε αυτά τα κράτη με την επίδειξη της κατεχόμενης βεβαίωσης.

Πηγή : http://diavatirio.net/diavat/news.php?extend.5819