Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2010

Παράνομοι στη χώρα που γεννήθηκαν

Print this post Βρίσκονται κάποια στιγμή μετά την ενηλικίωσή τους χωρίς άδεια παραμονής, επειδή οι γονείς τους δεν διαθέτουν τα απαραίτητα ένσημα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διεκδικήσουν την ελληνική ιθαγένεια


Ξαφνικά βρέθηκα παράνομη στη χώρα όπου γεννήθηκα, δεν μπορούσα να εργαστώ, ενώ κινδύνευε ακόμη και η παραμονή μου στην Ελλάδα, λέει η 28χρονη Αντίλα
Ξαφνικά βρέθηκα παράνομη στη χώρα όπου γεννήθηκα, δεν μπορούσα να εργαστώ, ενώ κινδύνευε ακόμη και η παραμονή μου στην Ελλάδα, λέει η 28χρονη Αντίλα

Η Αντίλα είναι 28 ετών. Γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε αγγλική φιλολογία στην Ελλάδα. Οι γονείς της κατάγονται από το Πακιστάν. Πριν από λίγους μήνες έμεινε στον... αέρα. Δεν μπόρεσε να ανανεώσει την άδεια παραμονής της, λόγω έλλειψης των απαραίτητων ενσήμων και ξαφνικά βρέθηκε να είναι «παράνομη» στη χώρα που γεννήθηκε. Είναι μία μόνο περίπτωση από τα πολλά παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα ή ήρθαν εδώ σε βρεφική ηλικία και βρίσκονται κάποια στιγμή μετά την ενηλικίωσή τους χωρίς άδεια παραμονής, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διεκδικήσουν την ιθαγένεια. Πολλοί μετανάστες, άλλωστε, που ζουν νόμιμα στη χώρα χρόνια τώρα, αδυνατούν να ανανεώσουν τις άδειες παραμονής τους, καθώς, λόγω και της οικονομικής κρίσης, δεν μπορούν να συγκεντρώσουν τα οριζόμενα από τον νόμο ένσημα ή το απαιτούμενο εισόδημα.

«Ο νόμος για τη χορήγηση ιθαγένειας ήταν ένα θετικό βήμα, αλλά δεν έλυσε όλα τα προβλήματα, καθώς βασική προϋπόθεση για τη διεκδίκησή της είναι η άδεια παραμονής», εξηγεί ο Βασίλης Παπαδόπουλος, μέλος της «Ομάδας δικηγόρων για τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών». Οι νέοι που γίνονται μετά τα 18 τους παράνομοι μετανάστες στη χώρα που γεννήθηκαν είναι παιδιά μεταναστών, οι οποίοι διέθεταν κάποτε άδεια διαμονής, αλλά δεν μπόρεσαν να την ανανεώσουν -π.χ. λόγω έλλειψης των απαραίτητων ενσήμων- παιδιά παράνομων μεταναστών ή παιδιά που δεν είχαν ποτέ δηλωθεί.

Οπως τονίζουν τα μέλη της «Ομάδας δικηγόρων για τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών», αν ο γονέας δεν έχει έγκυρη άδεια παραμονής όταν το παιδί ενηλικιωθεί, τότε αυτό «εγκλωβίζεται» σε ένα καθεστώς παρανομίας. Μπορεί να κάνει αίτηση «για εξαιρετικούς λόγους», η εξέταση της οποίας μπορεί να διαρκέσει και δύο χρόνια. «Πολλοί μετανάστες που ζουν χρόνια στην Ελλάδα αδυνατούν να ανανεώσουν την άδεια παραμονής τους, καθώς, λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν μπορούν να συγκεντρώσουν τα οριζόμενα από τον νόμο ένσημα ή το απαιτούμενο εισόδημα.
Για την άδεια παραμονής απαιτούνται 400 ένσημα τη διετία. Για να νομιμοποιήσει κάποιος τη σύζυγό του, απαιτείται ετήσιο εισόδημα 10.200 ευρώ και επιπλέον 15% (1.300 ευρώ) για κάθε παιδί. Ενας μετανάστης με δυο παιδιά, για παράδειγμα, πρέπει να διαθέτει οικογενειακό εισόδημα 12.800 ευρώ για να νομιμοποιήσει την οικογένειά του», εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος.

28χρονη με καταγωγή από το Πακιστάν
Αντίλα:
Δεν είχα τα απαραίτητα ένσημα γιατί υποχρεώθηκα να δουλέψω ανασφάλιστη
«Στις αρχές του 2010 με ειδοποίησαν πως η αίτηση που είχα κάνει από το 2007 για ανανέωση της άδειας παραμονής μου δεν εγκρίθηκε. Δυστυχώς είχα υποχρεωθεί να δουλεύω ανασφάλιστη και δεν είχα τα απαραίτητα ένσημα. Μου ζητούσαν να εξαγοράσω ένσημα αξίας 4.000 ευρώ. Δεν είχα τα χρήματα. Ξαφνικά βρέθηκα παράνομη στη χώρα όπου γεννήθηκα, δεν μπορούσα να ταξιδέψω, ούτε να εργαστώ, ενώ κινδύνευε ακόμη και η παραμονή μου στην Ελλάδα. Δεν είχα κανένα δικαίωμα. Υστερα από πολύ μεγάλη ταλαιπωρία κατάφερα πριν από λίγες μέρες να καταθέσω αίτηση για καθεστώς επί μακρόν διαμένοντος και πήρα τη σχετική βεβαίωση».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ

Πηγή "ΕΘΝΟΣ"