Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Θύματα της γραφειοκρατίας τα παιδιά μεταναστών

Print this post Της Μαριας Δεληθαναση

Μπορεί ο πολύκροτος νόμος για την ιθαγένεια να θεωρήθηκε ιδιαιτέρως ευεργετικός για τους αλλοδαπούς, όμως συνεχίζει να αφήνει στην παρανομία αλλοδαπούς 1ης και 2ης γενιάς που ζουν περισσότερο από μία 15ετία στη χώρα.

Οι εκτιμήσεις μιλούν για 140.000 ανθρώπους που έχουν εκπέσει της νομιμότητας λόγω ελλιπούς αριθμού ενσήμων, ανεπαρκούς οικογενειακού εισοδήματος ή αδυναμίας του νόμου να καλύψει ειδικές περιπτώσεις παιδιών δεύτερης γενιάς. Τέτοιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις-γόρδιους δεσμούς παρουσίασε η Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών. Στην περίπτωση μιας 28χρονης, με καταγωγή από το Πακιστάν, αποτυπώνονται οι τραγικές επενέργειες της γραφειοκρατίας: Η νεαρή έχει γεννηθεί στην Ελλάδα, οι γονείς της ήταν και παραμένουν νόμιμοι, η ίδια είναι απόφοιτος Αγγλικής Φιλολογίας. Ομως η αδυναμία της να συγκεντρώσει το 2007 τα απαραίτητα ένσημα για άδεια εξαρτημένης εργασίας την οδήγησε σε παρανομία. Πώς βρέθηκε με άδεια εξαρτημένης εργασίας μια μαθήτρια και μετά φοιτήτρια; Υπήρξε θύμα μιας περιόδου (προ δεκαετίας) συμβουλών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε γονείς να εκδίδουν άδειες εξαρτημένης εργασίας (!) για τα παιδιά. Ομως ο τύπος άδειας δεν αλλάζει, και έχασε τη νομιμότητα.

Η έλλειψη 40 ενσήμων υπήρξε αιτία απώλειας της νομιμότητας το 2008 για την 32χρονη Λευκορωσίδα με πτυχίο Οικονομικών Επιστημών.

Η νεαρή, που ήταν νόμιμη στη χώρα από το 1997, εργαζόταν σε εταιρεία πληροφορικής. Χάνοντας τη νομιμότητα, απώλεσε τη σταθερή της εργασία και πλέον διαβιοί με 700 ευρώ μηνιαίως που παίρνει στη μαύρη αγορά. Στην περίπτωση της 21χρονης Αλβανίδας, που ήρθε δύο ετών εδώ και φοιτά στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, αποτυπώνεται η παροιμία «αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα»: Οι γονείς ζουν εδώ από το 1991. Ομως ο πατέρας πηγαινοερχόταν ως μεταφορέας στην Αλβανία, η μητέρα είχε επαναπαυθεί και δεν επιδίωξαν ποτέ να νομιμοποιηθούν, με αποτέλεσμα η νεαρή να μην έχει ποτέ υπάρξει τυπικά εδώ! Κατά τα άλλα, με τον νομό αναμένεται να νομιμοποιηθούν 100.000 παιδιά 2ης γενιάς και 185.000 ομογενείς.

Πηγή "Καθημερινή"