Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Με διπλά νοσήλια χρεώνουν τα νοσοκομεία τις ανασφάλιστες ή χωρίς χαρτιά μετανάστριες. Δωρεάν γέννα για όλες ζητούν γιατροί και ανθρωπιστικές οργανώσεις

Print this post
Πληρώνουν τον τοκετό με… τόκους

Της Αφροδίτης Τζιαντζή



«Ηρθε σε άθλια κατάσταση. Ούτε παπούτσια δεν είχε. Εμείς της δώσαμε κάτι παντόφλες. Και τώρα, την καημένη, δεν την αφήνουν να φύγει επειδή δεν έχει να πληρώσει». Η λεχώνα του διπλανού κρεβατιού νιώθει συμπόνια για την 23χρονη Ανισέ Σαριφί, που γέννησε το Σάββατο και μέχρι χθες νοσηλευόταν στον 4ο όροφο του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα». Η είδηση κυκλοφόρησε μέσα από κοινωνικές οργανώσεις και το Κοινωνικό Μητροπολιτικό Ιατρείο του Ελληνικού: «Μετανάστρια από το Αφγανιστάν χωρίς χαρτιά έχει γεννήσει και δεν της δίνουν εξιτήριο αν δεν πληρώσει ή αν δεν δώσει κάποιο ΑΦΜ για να της τα χρεώσουν με δόσεις στη φορολογία. Ομως ποιο ΑΦΜ να δώσει αφού ούτε η ίδια ούτε ο άνδρας της έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα;»


Επισκεπτόμαστε την Ανισέ στο «Αλεξάνδρα», μαζί με τη γιατρό Κατερίνα Στυψανέλλη, μέλος της πενταμελούς διοικητικής επιτροπής της ΕΙΝΑΠ. Κρατάει στην αγκαλιά της ένα πανέμορφο κοριτσάκι. Με διερμηνέα τον Γιονούς Μουχαμαντί, από την αφγανική κοινότητα και πρόεδρο του Φόρουμ Προσφύγων, η Ανισέ μάς λέει ότι βρίσκεται στην Ελλάδα εφτά μήνες, μαζί με τον 24χρονο άντρα της και έχει άλλα δύο παιδιά. Φιλοξενούνται προσωρινά από συμπατριώτες τους, καθώς τους έδιωξαν από το διαμέρισμα που νοίκιαζαν. Γιατροί και οργανώσεις επιμένουν ότι είναι αδιανόητο να ζητάνε χρήματα από μια γυναίκα που δεν έχει καν μόνιμη στέγη. Πόσα ακριβώς χρήματα; Ρωτάμε στην υποδοχή: «Για αλλοδαπή χωρίς ασφάλιση ο φυσιολογικός τοκετός και 3 ημέρες διαμονή κοστίζουν 1.254 ευρώ».

Τα διπλάσια από όσο πληρώνουν οι ανασφάλιστες Ελληνίδες. Πρόκειται για εφαρμογή κοινής υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ Β 3096 23-11-2012), σύμφωνα με την οποία τα ΚΕΝ (Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια) για «μη μόνιμους κατοίκους Ελλάδος, πολίτες χωρών της Ε.Ε. ή τρίτων χωρών» υπολογίζονται με συντελεστή 2,09 επί του μισθολογικού κόστους. «Δυστυχώς εδώ και τρεις μήνες που ήρθε η οδηγία είμαστε υποχρεωμένοι να χρεώνουμε διπλά νοσήλια σε ανασφάλιστους ή χωρίς χαρτιά μετανάστες. Πάντως πρόσφυγες που έχουν κάνει αίτηση για άσυλο δεν τους χρεώνουμε», μας λέει η κ. Ντιγριντάκη, υποδιευθύντρια της διοίκησης του «Αλεξάνδρα».

Ηδη το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς και 15 γιατροί του ΕΣΥ έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Θεωρούν ότι αντίκειται στο Σύνταγμα, καθώς διαφοροποιείται η παροχή υπηρεσιών υγείας για τους αλλοδαπούς με μόνο κριτήριο το γεγονός ότι δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας. Ανθρωπιστικές οργανώσεις παρενέβησαν πριν από έναν μήνα για την 21χρονη Ζαχρά Μουραντί, η οποία έφτασε έγκυος στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας και αφού φιλοξενήθηκε τρεις μήνες στον καταυλισμό προσφύγων της Μυτιλήνης γέννησε στο «Αλεξάνδρα». Εκεί της ζητήθηκε επίσης να πληρώσει διπλά νοσήλια. Μάλιστα η Ζαχρά είχε δεχτεί λιθοβολισμό από ρατσιστές όταν βρισκόταν άστεγη στην παραλία της Μυτιλήνης. Διπλά νοσήλια είχαν ζητηθεί και από την Σ.Φ., η οποία ήρθε εδώ από την Αλβανία με τουριστική βίζα, επισκεπτόμενη τον άντρα της που ζει και εργάζεται ως οικοδόμος στη Σύρο εδώ και οχτώ χρόνια. Επίσης παρενέβησαν οργανώσεις, καθώς ο άντρας της ήταν άνεργος και δεν είχε χρήματα, ενώ έγινε ερώτηση στη Βουλή από 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Νόμιμη μετανάστρια είναι η 25χρονη Αλόκα Αλμα από την Αλβανία που ζει στην Καλλιθέα. «Ζω στην Ελλάδα 18 χρόνια, ήρθα σε ηλικία 7 χρόνων. Εχω κανονικά χαρτιά, αλλά δεν είχα χρήματα να ανανεώσω το βιβλιάριο υγείας, γιατί δεν έχω σταθερή δουλειά. Γέννησα την Τρίτη, 4 Μαρτίου, με καισαρική, ένα αγοράκι. Υπέγραψα μια υπεύθυνη δήλωση και έφυγα γιατί δεν είχα να πληρώσω. Τώρα μου ζητάνε 2.090 ευρώ για 4 ημέρες. Ενώ έξι μήνες πριν που ρώτησα μου είχαν πει ότι είναι περίπου 1.000 ευρώ. Τώρα μου είπαν ότι υπάρχει νέα εντολή και δεν τη γλιτώνω με τίποτα. Ο άντρας μου είναι ανασφάλιστος, δουλεύει περιστασιακά, αλλά δεν βγαίνουμε οικονομικά. Πού θα βρούμε τόσα χρήματα;» καταγγέλλει η Αλμα στην «Εφ.Συν.».

Η Ανισέ και το μωρό της, ύστερα από κινητοποίηση γιατρών, οργανώσεων και μεμονωμένων ακτιβιστών, επέστρεψαν στο σπίτι όπου φιλοξενούνται, με εντολή του διοικητή του νοσοκομείου. «Εχουμε ζητήσει από το Χαμόγελο του Παιδιού βοήθεια, τουλάχιστον για το γάλα και τα ρούχα του μωρού», μας λέει ο Γιονούς, καθώς η Ανισέ δεν διαθέτει ούτε τα ελάχιστα για να θρέψει τα παιδιά της, πόσο μάλλον τα 1.254 ευρώ της «διπλής ταρίφας» των ανασφάλιστων αλλοδαπών. Η «μονή ταρίφα», των 600 και των 1.200 ευρώ για απλή γέννα και καισαρική αντίστοιχα, παραμένει επίσης δυσθεώρητη για τις ανασφάλιστες Ελληνίδες αλλά και για ασφαλισμένες που διαρκώς καλούνται να πληρώσουν όλο και περισσότερα σε έναν ΕΟΠΥΥ που προσφέρει όλο και λιγότερα.


Πηγή: Η εφημερίδα των συντακτών