Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

«Αντισυνταγματικός ο μεταναστευτικός νόμος της Αλαμπάμα», λέει η Human Rights Watch

Print this post
Για παραβίαση των δικαιωμάτων των μεταναστών κατηγορεί την αμερικανική Πολιτεία της Αλαμπάμα η οργάνωση Human Rights Watch (HRW).

Σύμφωνα με την οργάνωση ο πολιτειακός μεταναστευτικός νόμος HB56 –που είναι σε ισχύ από το Σεπτέμβρη – αντίκειται στο Σύνταγμα και στις διεθνείς συμβάσεις, διότι στερεί τους μετανάστες χωρίς χαρτιά από το δικαίωμα ίσης δικαστικής προστασίας. Η έκθεση που εκπόνησε η HRW αποκαλύπτει ότι, αφότου τέθηκε σε ισχύ ο νόμος, οι παράνομοι μετανάστες υφίσταντο δυσμενών διακρίσεων τόσο ενώπιον της αστικής όσο και της ποινικής δικαιοσύνης.

Ο νόμος είναι γνωστός ως Beason-Hammon Act και περιέχει διάταξη νόμου που απαγορεύει ρητώς στα πολιτειακά δικαστήρια να θεωρούν έγκυρες τις συναφθείσες συμβάσεις μεταξύ Αμερικανών πολιτών και λαθρομεταναστών. Η ρύθμιση αυτή έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις, καθώς πολλές αγωγές παράνομων μεταναστών που εξαπατήθηκαν σε αγοραπωλησίες ή κατά υπερήμερων εργοδοτών πέφτουν στο κενό, αφού οι εναγόμενοι ισχυρίζονται ότι η σύμβαση είναι άκυρη.Σύμφωνα με το αμερικανικό Σύνταγμα, όλοι είναι ίσοι ενώπιον του νόμου, ανεξαρτήτως της κατάστασης στην οποία βρίσκονται. Φορέας του δικαιώματος είναι δηλαδή το αφηρημένο πρόσωπο που βρίσκεται στη χώρα, όχι ο πολίτης: «Καμιά πολιτεία δεν έχει το δικαίωμα να στερεί από οποιοδήποτε πρόσωπο τη ζωή, την ελευθερία ή την ιδιοκτησία χωρίς πρόβλεψη νόμου. Ούτε δικαιούται να του αρνείται δικαστικής προστασίας με ίσους όρους» (14η Τροποποίηση Αμερικανικού Συντάγματος). «Η ρύθμιση αυτή στέλνει ένα σαφές μήνυμα στους εργοδότες, ότι δηλαδή έχουν το νόμο με το μέρος τους, σε περίπτωση που θελήσουν να εξαπατήσουν κάποιον εργαζόμενο μετανάστη χωρίς χαρτιά.

Έτσι, παραβιάζεται τόσο το αμερικανικό Σύνταγμα, όσο και το διεθνές δίκαιο», σχολίασε εκπρόσωπος της οργάνωσης.Άλλες ρυθμίσεις του νόμου έχουν αποδειχθεί εξίσου προβληματικές. Για παράδειγμα, απορρέει εμμέσως από διάταξη του νόμου ότι οι δικηγόροι υποχρεούνται να αποκαλύπτουν στο δικαστή στοιχεία για την ταυτότητα του πελάτη τους, ώστε να διακριβωθεί αν είναι λαθρομετανάστης. Παράλληλα, απαγορεύεται στους παράνομους μετανάστες να εξαγοράσουν την ποινή τους, όσο ασήμαντο και να είναι το αδίκημα που διέπραξαν.Ερευνητές της Human Rights Watch επεσήμαναν ότι το πρακτικό αποτέλεσμα αυτής της αυστηρότητας είναι να αποθαρρύνονται οι μετανάστες – νόμιμοι και μη – από το να αιτηθούν δικαστικής προστασίας. «Ο νόμος στέλνει ένα μήνυμα στους μετανάστες ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι στις δικαστικές αίθουσες. Τους λέει ότι χωρίς χαρτιά δεν έχουν δικαίωμα σε ίση νομική αντιμετώπιση και τους απομακρύνει από τη Δικαιοσύνη», τόνισαν.


Πηγή: www.lawnet.gr