Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Αντί για λύση, απέλαση;

Print this post
ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ

Προς μια μεγάλη διάψευση οδεύει η μεταναστευτική μεταρρύθμιση που προώθησε η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας την ανάγκη νομοθετικής λύσης για τους μετανάστες που κινδύνευαν να απονομιμοποιηθούν.
Ζητείται και πάλι ελπίς  
Ζητείται και πάλι ελπίς Σήμερα μεγάλο μέρος της δεύτερης γενιάς -τα παιδιά των μεταναστών που ήρθαν μικρά ή γεννήθηκαν εδώ,- εξακολουθούν να ζουν «χωρίς χαρτιά» καθώς εξαρτώνται από τη νομιμότητα των γονιών τους. Και οι γονείς αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα στην ανανέωση της άδειας παραμονής τους, αφού λόγω κρίσης δεν καταφέρνουν να συμπληρώσουν τα απαραίτητα ένσημα ή επαρκές οικογενειακό εισόδημα. Το αποτέλεσμα είναι δεκάδες μετανάστες να εκπίπτουν της νομιμότητας και να βρίσκονται αντιμέτωποι με την απειλή της απέλασης, είτε οι ίδιοι είτε μέλη της οικογένειάς τους.

Διεκδικώντας μια πραγματική λύση τόσο για τα παιδιά της δεύτερης γενιάς όσο και για την τακτοποίηση των μεταναστών και το δικαίωμά τους σε μια νόμιμη και αξιοπρεπή ζωή και επιθυμώντας να σπάσουν την κρατική ακινησία και ανεπάρκεια γύρω από το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, η Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα των Προσφύγων και των Μεταναστών πραγματοποίησε χθες συνέντευξη Τύπου, στην οποία μίλησαν οι άνθρωποι που από τη μια μέρα στην άλλη βλέπουν τη ζωή τους να διαλύεται επειδή δεν έχουν λίγα ένσημα ή δεν ικανοποιούν τις εισπρακτικές ή παράλογες απαιτήσεις του μεταναστευτικού νόμου.

* «Ζω 28 χρόνια στην Ελλάδα και ακόμη ζω στην αβεβαιότητα. Δεν είναι άδικο αυτό;» είπε η Αντέλα που γεννήθηκε και σπούδασε στην Ελλάδα, αναγκάστηκε να εργαστεί για να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα ένσημα για την έκδοση της άδειας παραμονής μετά την ενηλικίωσή της, όμως πριν από τρία χρόνια οι αρχές δεν ανανέωσαν την άδειά της γιατί δεν είχε συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων...

* «Αύριο δεν ξέρω τι ξημερώνει» εξομολογήθηκε η Τατιάνα, που ήρθε στα 19 της το 1997 νόμιμα στη χώρα μας κι έκτοτε εργάζεται και έχει 2.500 ένσημα. Ομως πριν από δύο χρόνια λόγω σπουδών δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα ένσημα, με αποτέλεσμα να παραμένει εδώ με προσωρινή διαταγή ύστερα από προσφυγή κατά της απορριπτικής απόφασης για την άδειά της.

* Η Ευαγγελία που ζει από δύο χρόνων και σπουδάζει εδώ, κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να απελαθεί επειδή οι γονείς της δεν ήταν νόμιμοι την κρίσιμη περίοδο που προβλέπει ο νόμος.
Και οι ιστορίες των μεταναστών που βλέπουν τις προσδοκίες τους να διαψεύδονται δεν έχουν τέλος.