Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

«Κόκαλο» οι μετανάστες σ' όποιον τους ζητά έλεγχο!

Print this post
Οι αλλοδαποί που διαμένουν στη χώρα μας οφείλουν να αναγνωρίζουν τον αστυνομικό ακόμη κι όταν... φορά πολιτικά ρούχα!
Κι όταν αυτός, ο μη ένστολος αστυνομικός, κινηθεί κατά πάνω τους, υποχρεούνται να «κοκαλώνουν» στη θέση τους, αναμένοντας τον όποιο έλεγχο.
Διαφορετικά, έστω και αν η επιτόπια έρευνα δεν βγάλει το παραμικρό, το τίμημα της ανυπακοής του μετανάστη θα πληρωθεί τουλάχιστον με μια... αντίσταση κατά της αρχής.

Οπως το πλήρωσε ο Νιγηριανός Οντι Μπράιτ, που το βράδυ του Σαββάτου της 17ης Οκτωβρίου ήταν στην Ομόνοια και κίνησε τις υποψίες αστυνομικών ότι «μπορεί να είχε ναρκωτικά, γιατί γύρω του όλοι ήταν τοξικομανείς».
Ετσι, ένας από την ομάδα των διερχόμενων αστυνομικών, που δεν φορούσε στολή, έτρεξε προς το μέρος του, ο μετανάστης δεν σταμάτησε, έσπευσαν και οι λοιποί, ένστολοι αυτοί, αστυνομικοί, τον ακινητοποίησαν πετώντας τον κάτω, του πέρασαν χειροπέδες, ασκώντας σύμφωνα με μάρτυρες αναίτια βία, και παρ' ότι πάνω στον «ύποπτο» δεν βρέθηκαν ενοχοποιητικά στοιχεία, οδηγήθηκε στο Αυτόφωρο για «αντίσταση κατά της αρχής και εξύβριση».
Κι όλα αυτά γιατί δεν σταμάτησε στα κελεύσματα του πρώτου αστυνομικού με τα πολιτικά ρούχα.
Καθώς, όπως επισήμανε ο ίδιος ο αστυνομικός, στη δίκη που διενεργήθηκε χθες στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας, «όλοι αυτοί ξέρουν ότι είμαστε αστυνομικοί και γιατί τους σταματάμε».
Συνήγορος: «Γνωρίζετε ότι δεν έχει ποτέ απασχολήσει τη Δικαιοσύνη, ζει και εργάζεται νόμιμα στην Ελλάδα;».
Αστυνομικός: «Οχι».
Συνήγορος: «Και γιατί να σας γνωρίζει; Κι αφού δεν είχε να φοβηθεί κάτι, γιατί άρχισε να τρέχει; Μήπως γιατί είδε κάποιον άγνωστο να 'ρχεται καταπάνω του;»
Αστυνομικός: «Το κατάλαβε ότι είμαστε αστυνομικοί... το δηλώσαμε πηγαίνοντας».
«Η σύλληψη του κοινωνιολόγου»
Δευτερόλεπτα μετά την ακινητοποίηση του Νιγηριανού, οι ίδιοι αστυνομικοί συνέλαβαν ακόμη έναν πολίτη για «εξύβριση». Τον κοινωνιολόγο, ερευνητή με διεθνή αναγνώριση σε θέματα μετανάστευσης, Δημ. Παρσάνογλου.
Ο λόγος; Διαμαρτυρήθηκε για τη μεταχείριση που επεφύλαξαν στον Νιγηριανό κατά τη σύλληψή του.
«Ακούγαμε συνεχώς κάποιον να φωνάζει "Τι κάνετε εκεί; Τρεις με έναν;", ενώ άλλοι πολίτες μας έλεγαν "μπράβο". Από τότε στο Γαλάτσι, που πετάχτηκε μια γυναίκα και σκοτώθηκαν δύο συνάδελφοι, έχουμε γραμμή να μην αφήνουμε κανέναν να παρακωλύει τη δουλειά μας.
Οταν περάσαμε χειροπέδες στον αλλοδαπό, αυτός που φώναζε μας είπε "κωλομπάτσους"», κατέθεσαν οι αστυνομικοί.
«Συνέχιζαν να τον χτυπούν και μετά τη σύλληψη. Ο Δημήτρης είπε μόνο όταν γυρίσαμε να φύγουμε: "Αν είναι δυνατόν, τι γίνεται στην Ομόνοια; Τι κάνουν οι μπάτσοι;". Πολλοί διαμαρτύρονταν βλέποντας τρεις να έχουν ακινητοποιήσει έναν και να τον χτυπάνε», κατέθεσε η Ευγενία Ιωαννίδου, αρραβωνιαστικιά του κ. Παρσάνογλου.
Μάρτυρες υπεράσπισής του κατέθεσαν η καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου Μαρία Στρατηγάκη, ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Βασ. Μουλόπουλος και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγ. Σγουρίδης, που αναφέρθηκαν στο σημαντικό επιστημονικό του έργο σε θέματα μετανάστευσης. Οπως μάλιστα είπε ο κ. Μουλόπουλος, «είχε κληθεί από την Αστυνομία να κάνει σεμινάρια για τη συμπεριφορά προς μετανάστες».
Απολογούμενος, ο νεαρός Νιγηριανός είπε:
* «Τρόμαξα όταν είδα κάποιον να τρέχει κατά πάνω μου, γιατί στο παρελθόν με είχαν ληστέψει», ενώ κατήγγειλε ότι «στο Τμήμα με χτύπησαν κι όταν ρώτησα "τι έκανα" μου είπαν "σκάσε, μη μιλάς, θα σε σκοτώσουμε και κανείς δεν θα πει τίποτε"».
Ο Δημ. Παρσάνογλου υποστήριξε:
* «Διαμαρτυρήθηκα "μην τον χτυπάτε" και φεύγοντας έκανα το σχόλιο που σας είπε η μάρτυρας. Ανακατεύτηκα ως πολίτης που είδα κάτι που με προσέβαλλε. Είχα υποχρέωση να αντιδράσω στη χρήση αναίτιας βίας».
Εισαγγελέας: «Θέλετε Αστυνομία παραλυμένη;».
Παρσάνογλου: «Οχι, αλλά όταν συλλαμβάνουν κάποιον, να κάνουν τα νόμιμα».
Εισαγγελέας: «Οταν ο πολίτης αντιστέκεται, ενδεχομένως να πρέπει να ληφθούν και άλλα αναγκαία μέτρα».
«Δεν είναι πάντα η πάσα αλήθεια οι καταθέσεις των αστυνομικών. Δεν υπάρχουν και λίγα περιστατικά προβληματικής συμπεριφοράς σε συλλήψεις, κυρίως μεταναστών», επισήμανε ο συνήγορος του κοινωνιολόγου, Γ. Ιωαννίδης.
Τελικά το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Οντι Μπράιτ για «απείθεια και εξύβριση» με το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και του επέβαλε εφέσιμη ποινή πέντε μηνών με τριετή αναστολή.
Ο Δημ. Παρσάνογλου κρίθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία (μία δικαστής τον ήθελε αθώο) και του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Ο εισαγγελέας εισηγήθηκε ποινή δέκα ημερών, ο ίδιος όμως ζήτησε να είναι η ποινή εφέσιμη, γι' αυτό και του επιβλήθηκε πεντάμηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή.
Πηγή: Ελευθεροτυπία http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=96736