Print this post
Η ΕΕΔΑ έχει εδώ και καιρό θέσει στο επίκεντρο του προβληματισμού και των δράσεων της τη μετανάστευση και το δίκαιο της ιθαγένειας. Η ξενοφοβική νομοθεσία και διοικητική πρακτική στους δύο αυτούς τομείς παράγει καθημερινά ανθρώπινες τραγωδίες, εμμένοντας στην παρωχημένη αντίληψη ότι ο αλλοδαπός δε γίνεται Έλληνας σχεδόν ποτέ, ακόμα κι αν έχει γεννηθεί και ζήσει αποκλειστικά και μόνο στο Δήμο Αθηναίων.
Μια τέτοια υπόθεση, που έφερε στο φως το διαδικτυακό περιοδικό http://diavatirio.net, υπήρξε η αφορμή για την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) να αναδείξει τα αδιέξοδα της μεταναστευτικής πολιτικής και την επείγουσα ανάγκη αλλαγής του δικαίου της ιθαγένειας, προς την κατεύθυνση της απόδοσής της στη δεύτερη γενιά μεταναστών :
Ένα παιδί 19 ετών, απόφοιτος ελληνικού λυκείου, γεννημένος και μεγαλωμένος αποκλειστικά στην Αθήνα, συνελήφθη πριν δέκα μέρες ως «λαθραίος». Πράγματι δεν είχε άδεια διαμονής τα τελευταία πέντε χρόνια, παρά το γεγονός ότι όλη του η οικογένεια ζει και εργάζεται στη χώρα μας επί δεκαετίες. Ήταν «νόμιμος», όσο ο πατέρας του διασφάλιζε αυτό το καθεστώς με την παρουσία του, τη δουλειά του, τους φόρους του και τις εισφορές του. Είχε όμως την ατυχία να βαφτισθεί «παράνομος» στην εφηβεία του, όταν εγκαταλείφθηκε μαζί με τη μητέρα του και δύο του αδέρφια, για να επιβιώσουν όπως μπορούν στη μόνη τους πατρίδα. Ο αδερφός του, «λαθραίος» κι αυτός από τότε, σπουδάζει στο πανεπιστήμιο βιολογία. Η δεκαπεντάχρονη «λαθραία» αδερφή του στο γυμνάσιο.
Η ΕΕΔΑ αποφάσισε να τον συνδράμει σε κάθε αναγκαίο ένδικο βοήθημα επειδή η περίπτωσή του συνοψίζει τις δραματικές ελλείψεις του κράτους δικαίου στην Ελλάδα στα θέματα μετανάστευσης και ιθαγένειας. Ήδη από την περασμένη Πέμπτη ανέκτησε την ελευθερία του με μια θαρραλέα δικαστική απόφαση που στηρίχθηκε, για να άρει την κράτησή του, ελλείψει άλλου «νόμιμου τίτλου», μόνο στους βιoτικούς του δεσμούς με την Ελλάδα. Για τους ίδιους λόγους, θα υπερασπιστούμε την αξίωσή του να ακυρωθεί η απέλασή του και το δικαίωμά του να ζήσει στην πατρίδα του.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Βαλαωρίτου 12, 10671, Αθήνα, τηλ. 210 3613117, φαξ. 210 3634437, e-mail: hlhr(at)hlhr.gr, www.hlhr.gr