Τρίτη, 14 Ιουνίου 2011

ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ VS ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΧΤΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

Print this post
Αντικείμενο αντιπαράθεσης ανάμεσα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης έγινε ο περίφημος φράχτης στον Έβρο που είχε εξαγγείλει ο Χρήστος Παπουτσής χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς, με αποτέλεσμα να ληφθεί αρνητική* απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου.
 
Αφορμή ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού με τους φορείς της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και τα αποτελέσματα αυτής, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται:
«Οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης τάχθηκαν κατά της δημιουργίας κέντρου κράτησης στο πρώην στρατόπεδο Φιλιρίδη και αντιπρότειναν την επέκταση του υπάρχοντος χώρου στο Φυλάκιο για τη λειτουργία του κέντρου πρώτης υποδοχής και του κέντρου κράτησης. Ταυτόχρονα, εξέφρασαν την υποστήριξη του περιφερειακού συμβουλίου στη δημιουργία του φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο».

Η ανακοίνωση της Π. ΑΜ-Θ
Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Περιφέρειας ΑΜ&Θ η οποία με ανακοίνωσή της στην ουσία διαψεύδει την ανακοίνωση του ΥΠΡΟΠΟ, τονίζοντας χαρακτηριστικά:  «Ο περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης και οι παρόντες στην συνάντηση αντιπεριφερειάρχες δε διαφοροποιήθηκαν καθόλου από την απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου η οποία εξέφραζε σαφείς αντιρρήσεις και επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του».

"Ξεσηκωμός" δημάρχων και συμβούλων
Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, μόνον ο δήμαρχος Ορεστιάδας Δημήτρης Μουζάς τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας του περίφημου φράχτη, ενώ αντίθετοι ήταν οι δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης και Σουφλίου Βαγγέλης Πουλιλιός. Γι' αυτό και -μετά την ανακοίνωση του ΥΠΡΟΠΟ- υπήρξε «ξεσηκωμός» των περιφερειακών συμβούλων της συμπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ) αλλά και των δημοτικών Αρχών των συγκεκριμένων περιοχών, με αποτέλεσμα να εκδοθεί η παραπάνω ανακοίνωση.
Σύμφωνα με πηγές της Περιφέρειας ΑΜ&Θ, η συγκεκριμένη ανακοίνωση στην ουσία δυναμίτισε από το πουθενά ένα συναινετικό κλίμα για τα Κέντρα Μεταναστών που δημιουργήθηκε στην περιοχή, καθώς ήταν η πρώτη φορά που ο υπουργός ΠΡΟΠΟ όχι μόνο συζήτησε με τους τοπικούς φορείς, αλλά και δεσμεύθηκε ότι από εδώ και στο εξής δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κάποια κίνηση αν προηγουμένως δε συνεννοηθεί μαζί τους. Δέσμευση, η οποία στην ουσία αναιρέθηκε με τη συγκεκριμένη ανακοίνωσή....

Πηγή: www.aftodioikisi.gr 

Διαβάστε το Δελτίο Τύπου της ΠΑΜΘ για τη σταθερά αρνητική της θέση απέναντι στο φράχτη
Διαβάστε το Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΠΑΜΘ για τις αντιρρήσεις της στο φραχτη