Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

«Αντισυνταγματικός ο μεταναστευτικός νόμος της Αλαμπάμα», λέει η Human Rights Watch

Για παραβίαση των δικαιωμάτων των μεταναστών κατηγορεί την αμερικανική Πολιτεία της Αλαμπάμα η οργάνωση Human Rights Watch (HRW).

Σύμφωνα με την οργάνωση ο πολιτειακός μεταναστευτικός νόμος HB56 –που είναι σε ισχύ από το Σεπτέμβρη – αντίκειται στο Σύνταγμα και στις διεθνείς συμβάσεις, διότι στερεί τους μετανάστες χωρίς χαρτιά από το δικαίωμα ίσης δικαστικής προστασίας. Η έκθεση που εκπόνησε η HRW αποκαλύπτει ότι, αφότου τέθηκε σε ισχύ ο νόμος, οι παράνομοι μετανάστες υφίσταντο δυσμενών διακρίσεων τόσο ενώπιον της αστικής όσο και της ποινικής δικαιοσύνης.

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Ποιος (θέλουμε να) είναι ο ελληνικός λαός; Ο νέος Κώδικας Ιθαγένειας ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας

Την ερχόμενη Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) θα γίνουν δύο σημαντικές δίκες. Εκείνη που εύλογα συγκεντρώνει την προσοχή της κοινής γνώμης είναι η συζήτηση των προσφυγών των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Καλαμάτας κατά του Ειδικού Τέλους Ακίνητης Περιουσίας που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Την ίδια ωστόσο ημέρα συζητείται στο ακροατήριο του ίδιου δικαστηρίου η αίτηση ενός δικηγόρου Αθηνών, δραστηριοποιημένου στον πέραν της ΝΔ «πατριωτικό» χώρο, κατά των υπουργικών αποφάσεων που ρυθμίζουν την εφαρμογή του νέου κώδικα περί ιθαγένειας και τη συμμετοχή μη κοινοτικών αλλοδαπών στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ VS ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΧΤΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

Αντικείμενο αντιπαράθεσης ανάμεσα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης έγινε ο περίφημος φράχτης στον Έβρο που είχε εξαγγείλει ο Χρήστος Παπουτσής χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς, με αποτέλεσμα να ληφθεί αρνητική* απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου.
 
Αφορμή ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού με τους φορείς της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και τα αποτελέσματα αυτής, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται:
«Οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης τάχθηκαν κατά της δημιουργίας κέντρου κράτησης στο πρώην στρατόπεδο Φιλιρίδη και αντιπρότειναν την επέκταση του υπάρχοντος χώρου στο Φυλάκιο για τη λειτουργία του κέντρου πρώτης υποδοχής και του κέντρου κράτησης. Ταυτόχρονα, εξέφρασαν την υποστήριξη του περιφερειακού συμβουλίου στη δημιουργία του φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο».

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Οταν η Δικαιοσύνη... αλληθωρίζει

ΕΡΕΥΝΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΜΙΔΑΣ

Η εντοπιότητα αποδεικνύεται ισχυρό ελαφρυντικό, αφού τα δικαστήρια τιμωρούν με βαρύτερες ποινές τους αλλοδαπούς κατηγορούμενους σε σχέση με τους Ελληνες για τα ίδια αδικήματα.

Τελικά η Δικαιοσύνη δεν είναι τόσο «τυφλή» όσο θέλει να νομίζουμε. Η γενικευμένη ατιμωρησία των μεγαλοσχημόνων της πολιτικής και οικονομικής ζωής είναι η μία όψη του φαινομένου. Η άλλη αφορά τη μεταχείριση των φτωχοδιάβολων της κοινωνίας αυτών που εμπλέκονται, για παράδειγμα, σε αδικήματα ναρκωτικών, τα οποία κατακλύζουν το αστυνομικό δελτίο και συνδέονται ευθέως με την κοινωνική εξαθλίωση.

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

300 στήνουν Θερμοπύλες

Αγώνας της Κρήτης on line edition  

Τα χέρια σηκώνονται και σχηματίζουν με δύο δάκτυλα το σήμα της νίκης. Χαμόγελα και πάθος, αποφασιστικότητα στο βλέμμα. Μα και κάποιοι σκύβουν σκεπτικοί. Ήδη νοιώθουν το βάρος της απόφασής τους. Σκέφτονται τους δικούς τους που ίσως να μη ξαναδούν. Τα όνειρά τους που θα μείνουν ανεκπλήρωτα. Απλά, ανθρώπινα όνειρα. Γιατί, μονάχα ένας άνθρωπος τίμιος κι αξιοπρεπής, που μπορεί να κάνει απλά όνειρα μιας βιώσιμης ζωής, μπορεί να επιλέξει το θάνατο για να υπερασπίσει αυτό το δικαίωμά του. Όχι ένας ληστής. Ένας κλέφτης θα κλέψει και ένας ζητιάνος θα ζητιανέψει.237 άνθρωποι ξεκίνησαν από τα Χανιά, μικροί άνθρωποι, 300 Δαβίδ στο σύνολό τους όλοι κι όλοι. Νέοι και μεγαλύτεροι σε ηλικία. Δίχως Λεωνίδα, φυλούν Θερμοπύλες. Η απόφασή τους είναι: ελευθερία ή θάνατος. Κι είναι μετανάστες. «Ξένοι» δηλαδή.