ΦΟΒΟΙ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΥΠΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ
Μετανάστες: Ενα βήμα μπρος, δύο βήματα πίσω;
Ηταν η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα σε όγκο κατάθεση απόψεων που έγινε στη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης για νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Πάνω από 3.000 σχόλια αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών με άκρως αντικρουόμενες απόψεις.
Γιατί πέραν των ακραίων ξενοφοβικών απόψεων, που σωρηδόν με τρόπο «καρμπόν» απέρριπταν το νομοσχέδιο ζητώντας μονότονα δημοψήφισμα, υπήρξαν και αρκετοί πολίτες που ανέπτυξαν σοβαρούς προβληματισμούς με ποιότητα επιχειρημάτων.Οι ρυθμίσεις για την ιθαγένεια και την ψήφο των μεταναστών προκάλεσαν έντονες αντιπαραθέσεις και έγιναν αφορμή για πολιτικο-ιδεολογικές συγκρούσεις και ξεκαθαρίσματα ενδοπαραταξιακών λογαριασμών. Ο ΛΑ.Ο.Σ., παράλληλα με άλλες δύο ακροδεξιές εθνικιστικές ομάδες, προχωρά σε συλλογή υπογραφών για διενέργεια δημοψηφίσματος. Τα μέχρι τώρα στοιχεία μάλλον δεν δικαιώνουν την επιλογή τους. Ιδίως μετά την πλήρη αποστασιοποίηση της Ν.Δ. από παρόμοιες επιχειρήσεις άσκησης φόβου στην κοινωνία. Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική από εκείνη που οι ακραίοι, περιθωριακοί ξενοφοβικοί κύκλοι προσπαθούν εικονικά να δημιουργήσουν.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ευρωπαϊκού δείκτη ενσωμάτωσης μεταναστών(ΜΙΡΕΧ), η Ελλάδα υπολείπεται σχεδόν του συνόλου των ευρωπαϊκών κρατών στις διαδικασίες πρόσβασης στην ιθαγένεια. Μόνο η Αυστρία είναι χειρότερη από εμάς στον τομέα αυτόν, τη στιγμή όμως που η ίδια χώρα επιτυγχάνει καλύτερα αποτελέσματα στο τομέα της συμμετοχής των μεταναστών στην πολιτική ζωή.
Οι κυβερνητικές επιλογές σε ιθαγένεια και ψήφο προσ- παθούν να φέρουν τη χώρα μας κάπου στο μέσο όρο των ευρωπαϊκών στάνταρ, όπως ισχύουν σήμερα. Σε ορισμένα σημεία τους θα μπορούσαν, λένε οργανώσεις προστασίας των μεταναστών, να είναι περισσότερο προχωρημένες.
«Τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία για την ασφάλεια της συμβίωσης και την κοινωνική συνοχή. Θα απελευθερώσουν τον δυναμισμό ανθρώπων που σήμερα είναι περιορισμένος και εξαντλείται στην προσπάθεια απόκτησης νομιμότητας», έλεγαν πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, επιμένοντας στην ορθότητα των ρυθμίσεων.
Η γραμμή της Ν.Δ. κινείται στην απόκρουση των συγκεκριμένων προτάσεων της κυβέρνησης, όχι της γενικότερης φιλοσοφίας τους. Θεωρείται πολύ πιθανό ο Αντ. Σαμαράς, σύμφωνα και με όσα έχει δηλώσει στη Βουλή, να αντιπροτείνει χορήγηση ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών σε συνδυασμό με μέτρα αφομοίωσής τους στην ελληνική κοινωνία. Αλλά εδώ πρόκειται για θέμα ερμηνείας, καθώς το ίδιο επιχειρεί και η πρόταση της κυβέρνησης, με τα νέα κριτήρια πολιτογράφησης αλλά και τη φοίτηση των παιδιών στα ελληνικά σχολεία.
Ελλοχεύει ωστόσο ο κίνδυνος να υπαναχωρήσει η κυβέρνηση στις πιέσεις και οι ρυθμίσεις να αλλάξουν επί τα χείρω.
Ομάδα δικηγόρων
Τον κίνδυνο αυτό επισημαίνει και η Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών. Αν και θεωρεί ότι τα αρχικώς εξαγγελθέντα μέτρα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, εν τούτοις παρατηρεί ότι υπό την «πίεση ρατσιστικών και ξενοφοβικών κριτικών» το υπουργείο προβαίνει σε πισωγυρίσματα. Η ομάδα δικηγόρων εκφράζει την ανησυχία της για μια περιοριστική, όπως λέει, εφαρμογή των προτεινόμενων τροποποιήσεων η οποία διαφαίνεται ότι θα επικρατήσει.
* Η Ομάδα θεωρεί πισωγύρισμα οποιαδήποτε διευκρίνιση ή ερμηνεία των προτεινόμενων τροποποιήσεων που θα εξαρτά την απόδοση ιθαγένειας από τη νομιμότητα των ίδιων των μεταναστών δεύτερης γενιάς ή των γονέων τους. Μια ακραία εφαρμογή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου θα οδηγούσε ίσως σε στέρηση του δικαιώματος ιαθαγένειας των παιδιών των μεταναστών που έχουν συμπληρώσει ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα φοίτησης σε ελληνικά σχολεία.
«Εως σήμερα η παρακολούθηση ελληνικού σχολείου υποχρεωτικής εκπαίδευσης δεν είχε ποτέ συσχετιστεί με τη νομιμότητα διαμονής του αλλοδαπού μαθητή ή των γονέων του στην Ελλάδα, καθώς ανέκαθεν είχε θεωρηθεί ότι η παροχή τουλάχιστον της υποχρεωτικής εκπαίδευσης ήταν δημόσιο αγαθό. Η δε παροχή ελληνικής παιδείας προς τον οποιονδήποτε, νομιμό ή παράνομο, ήταν ζητούμενο και από μεριάς της ελληνικής πολιτείας που μέσω αυτής εξασφάλισε τη σταθερότητα και την επιβίωσή της», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της.
* «Η απόδοση ιθαγένειας στους ανθρώπους με αποδεδειγμένα ισχυρούς δεσμούς με την Ελλάδα έχει μέγιστο όφελος πρώτα απ' όλα για το σύνολο των Ελλήνων και κατόπιν για τους πολιτογραφηθέντες», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έκκληση συλλογής υπογραφών που ξεκίνησαν ο Μίλτος Παύλου, διευθυντής Εθνικού Παρατηρητηρίου του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας, και η Αννα Τριανταφυλλίδου, επίκουρη καθηγήτρια στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, κύρια ερευνήτρια ΕΛΙΑΜΕΠ.
«Η ισότητα δικαιωμάτων ανάμεσα στους κατοίκους της χώρας που έχουν κτίσει παραγωγικά το κέντρο της ζωής τους και το μέλλον τους στην Ελλάδα, μόνο καλό μπορεί να κάνει σε όλους τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα στη νέα γενιά, απέναντι σε φαινόμενα ανασφάλιστης ή επισφαλούς απασχόλησης, εκμετάλλευσης, ολιγαρχίας και κρίσης της δημοκρατίας. Η διατήρηση μεγάλου μέρους της εργατικής δύναμης σε επισφαλή θέση έχει προφανώς αρνητική επίπτωση σε όλους τους εργαζόμενους (ασφαλιστικά-εργασιακά δικαιώματα), ενώ συντηρεί τις ολιγαρχίες και τους ισχυρότερους που εμμέσως ή άμεσα εκμεταλλεύονται αυτήν την κατάσταση», αναφέρεται στη διακήρυξη που μέσα σε λίγες ημέρες υπέγραψαν πάνω από 1.000 πολίτες (http://www.petitiononline.com/greekcit/petition.html).
* «Υστερα από καθυστέρηση δύο δεκαετιών στην απόδοση αυτονόητων δικαιωμάτων, η κυβέρνηση όφειλε να έχει λιγότερους περιορισμούς για την απόδοση ιθαγένειας: όχι μόνο σε παιδιά με "νόμιμους" γονείς αλλά σε κάθε παιδί που γεννιέται και σπουδάζει (χωρίς πολύπλοκους αποκλεισμούς ετών και βαθμίδων). Αλλωστε δεν είναι εντελώς παράλογο να νομιμοποιείται το παιδί και να παραμένουν στην παρανομία οι γονείς; Τι νόημα έχει ο αποκλεισμός υποψηφιότητας σε θέση δημάρχου για κάποιον που του παραχωρείται το δικαίωμα εκλέγειν αν όχι ο χαρακτηρισμός του ως πολίτη β' κατηγορίας;», αναρωτιέται ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την Κίνηση Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή.
Πολιτικοί πρόσφυγες
* Με παρέμβασή του το Εθνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες (ΕΣΠ) ζητά συμπληρωματικά μέτρα υπέρ των αναγνωρισμένων πολιτικών προσφύγων που δεν μπορούν ν αδηλώσουν τα παιδιά τους. Ζητά να συμπεριληφθούν οι πολιτικοί πρόσφυγες και τα παιδιά τους στην κατηγορία των προσώπων που δικαιούνται την ελληνική ιθαγένεια, σύμφωνα και με τη σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και τη σύμβαση του ΟΗΕ για τη μείωση της ανιθαγένειας.
Το ΕΣΠ θεωρεί εξίσου υπέρογκο το παράβολο των 1.000 ευρώ για την αίτηση πολιτογράφησης και ζητά να περιοριστεί στα 200-300 ευρώ το άτομο. Ζητά επίσης να εξαιρεθούν τα εγκλήματα της μετανάστευσης από την απαγόρευση χορήγησης ιθαγένειας και να ρυθμσιθεί η κατηγορία των ανιθαγενών αλλοδαπών που διαβιούν σήμερα παράνομα στη χώρα.