Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Η τύχη τους στα χέρια του Ρουπακιώτη

Print this post
Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο για μυστικές συμφωνίες Ελλάδας – Τουρκίας για έκδοση των πολιτικών προσφύγων

Του Κώστα Ζαφειρόπουλου


Προβληματισμό και εντύπωση προκαλεί η χθεσινή έφεση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πατρών στην απόφαση για μη έκδοση στην Τουρκία των δύο πολιτικών προσφύγων, του Ζεκί Γκουρμπούζ και του Μπουλέντ Κομέρτ, οι οποίοι καταδιώκονται επί χρόνια από το τουρκικό κράτος.

Οπως γράφαμε χθες, το Συμβούλιο Εφετών της Πάτρας την Τρίτη αποφάσισε με κατηγορηματική κρίση της εισαγγελέως και ομόφωνη απόφαση των δικαστών τη μη έκδοση των κρατουμένων λόγω πολιτικής τους δίωξης από το καθεστώς στην Τουρκία, διατάσσοντας την άρση κράτησης του πρώτου και των περιοριστικών όρων του δεύτερου.

Μετά όμως την έφεση του εισαγγελέα, ο Κούρδος κομμουνιστής Ζεκί Γκουρμπούζ παραμένει φυλακισμένος. Η υπόθεση θα εκδικαστεί στον Αρειο Πάγο (σύμφωνα με τον νόμο μέσα σε 8 μέρες), αλλά η τελική απόφαση έκδοσής του στην Τουρκία είναι στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης. Ο δεύτερος κατηγορούμενος, Μπουλέντ Κομέρτ, ήταν ένας από τους απεργούς πείνας το 2001 στην Τουρκία για την υπόθεση των λευκών κελιών. Συνόδευσε ως διερμηνέας τον Γκουρμπούζ και την αδελφή του στην Πάτρα προς διευκόλυνση της μετάβασής τους και της επικοινωνίας τους με τις αρχές. Ο ίδιος συνελήφθη στο πλαίσιο ενεργοποίησης ερυθράς αγγελίας, που είχε σταλεί πρώτη φορά από τις τουρκικές στις ελληνικές αρχές το έτος 2005 η οποία όμως δεν είχε ενεργοποιηθεί μέχρι σήμερα. Εμφανιζόταν, δε, σε τακτά διαστήματα στις αστυνομικές αρχές προκειμένου να ανανεώσει την κάρτα αιτούντος άσυλο.


Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Κομέρτ ήρθε στην Ελλάδα το 2002 έπειτα από 170 μέρες απεργίας πείνας και ζήτησε αμέσως άσυλο. Το αίτημά του εξετάστηκε από την αρμόδια γνωμοδοτική επιτροπή, η οποία και γνωμοδότησε υπέρ της αναγνώρισής του ως πρόσφυγα ήδη από το έτος 2003. «Και οι δύο είναι πιστοποιημένα θύματα βασανιστηρίων από τις τουρκικές αρχές, είναι αποδεδειγμένα πολιτικοί πρόσφυγες, τα επιχειρήματα υπέρ τους είναι συντριπτικά και γι’ αυτό θεωρούμε πρωτοφανή την απόφαση για έφεση που άσκησε ο εισαγγελέας», σχολιάζει η συνήγορός του Μαριάννα Τζεφεράκου.

Τον τελευταίο μήνα πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο για μυστικές συμφωνίες Ελλάδας-Τουρκίας για την έκδοση των πολιτικών προσφύγων. Την ίδια περίοδο, προφανώς όχι τυχαία, συνελήφθησαν 4 πολιτικοί πρόσφυγες: δύο άτομα στην Πάτρα, ένας στη Θεσσαλονίκη και ένας στην Αθήνα. Τη στιγμή που απευθύνονται στο Τμήμα Αλλοδαπών, η Ιντερπόλ εκδίδει εναντίον τους ένταλμα σύλληψης. Αυτομάτως συλλαμβάνονται και φυλακίζονται.

Ιδια περίπτωση τον Αύγουστο του 2012 στη Θεσσαλονίκη, όταν συλλαμβάνεται το μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, Nevzat Kalayci, επί χρόνια πολιτικός πρόσφυγας και άρρωστος με τη νόσο Βέρνικε-Κόρσακοφ («σύνδρομο των απεργών πείνας»), ο οποίος ήταν υπό ψυχολογική παρακολούθηση. Τελικά, 40 μέρες μετά και με τη στήριξη συνδικαλιστών, δημοκρατικών φορέων και οργανώσεων, αποφυλακίστηκε.

Εμπιστευτικότητα

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία ασύλου διέπεται από την αρχή της εμπιστευτικότητας και επομένως απαγορεύεται να δοθεί οποιαδήποτε πληροφορία που αφορά αιτούντες άσυλο από τις αρχές της χώρας στην οποία έχουν καταφύγει για προστασία, στις αρχές της χώρας καταγωγής. Το κρίσιμο ερώτημα, συνεπώς, είναι αν θα ενδώσει τελικά η Ελλάδα στις τουρκικές πιέσεις, παραβιάζοντας μια σειρά διεθνών κανόνων και θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή και την ελευθερία των ανωτέρω αιτούντων πολιτικό άσυλο.

Πηγή: Η Εφημερίδα των συντακτών